Milde winter?

De milde winter die we momenteel (nog) doormaken is natuurlijk fijn voor de energierekening en ook voor planten lijken het gunstige omstandigheden, maar dat laatste ligt toch iets anders.

 Alleen voor mediterane planten zoals Palmbomen en Olijfbomen, die geen strenge winters gewend zijn is een milde winter gunstig. Je hoeft ze dan niet te beschermen tegen vorst en deze mediterrane groene gasten blijven in hun natuurlijke ritme, waardoor ze zich makkelijker kunnen vestigen in Nederland. Maar voor de inheemse soorten ligt het net iets anders. Sommige planten lopen nu al uit met jonge bladeren en bloeiknoppen en planten die bloeien moeten bestoven worden door insecten zodat soorten vermeerderen en zo blijven verjongen.  En daar ligt het grootste probleem. Als er nog geen insecten zijn, kunnen vroegbloeiers niet bestoven worden en zullen ze na verloop van tijd langzaam verdwijnen. Dat soorten verdwijnen of zich op andere plekken vestigen is op onze aardbol natuurlijk niet nieuw, maar het gaat momenteel in een hoog tempo en het is maar de vraag of de natuur deze snelle verandering kan bijbenen. Veel planten en dieren zijn met elkaar verbonden doordat ze bijvoorbeeld als voedsel dienen en als de planten het moeilijk hebben dan geldt dat ook voor de dieren die verbonden zijn met deze plantensoorten. Op dit moment is het nog niet te zeggen of er werkelijk onherstelbare schade ontstaat, maar dat de natuur het moeilijk heeft is wel duidelijk. 

Wat kunt u er aan doen?

Mocht er later deze winter nog milde of strenge vorst komen, dan adviseren wij u om planten te helpen door jonge uitlopers zoals bloemknoppen en bladscheuten te beschermen tegen vorst. Er zijn speciale hoezen om planten mee in te pakken, maar in geval van nood is een laken, deken, bouwzeil of ander materiaal ook goed te gebruiken. Uiteraard moet u de mediterrane planten inpakken, maar u moet bijvoorbeeld ook denken aan het beschermen van rozenknoppen, hortensiaknoppen en jonge uitlopers zoals die van de Photinia.      

Bezoek Sluistuinen op de Oude Helderseweg 85b in Alkmaar

Top